GRANDIS beruházás - az első kapavágástól

Panzióépítés az alapoktól


A támogatott tevékenység megvalósítása érdekében az építész tervezővel, a helyi főépítésszel, a statikussal és az építési engedélyezési hatósággal szorosan együttműködve meghoztuk az engedélyezéshez szükséges döntéseket.

Ezek alapján szükség volt olyan műszaki változtatásokra, amelyeket a Minisztérium időközben jóváhagyott. Például a parkolók elhelyezése mélygarázs helyett az udvaron, és az alagsorban edzőterem, szauna, öltözők, étkező és kiszolgáló helyiségek kialakítása.

A fenti egyeztetések során sokat tanultunk a vonatkozó előírásokról és engedélyezési eljárásrendről.

2022-re az építőanyag árak és építőipari munkadíjak is kb. 40%-kal emelkedtek a pályázat beadásakor hatályos árszintekhez képest, ezért úgy döntöttünk, hogy generálkivitelező nélkül, saját koordinációval valósítjuk meg a projektet. Ez jelentős (kb. 40%) költségmegtakarítást eredményez. 2022 második felében a forint árfolyamának hanyatlása tovább nehezítette a költséghatékony anyagbeszerzést. Szerencsére 2023 második negyedévére az árfolyam visszatért a 2021-es szintre.

Az anyagbeszerzés és szakmailag képzett munkaerő terén idő- és minőségbeli problémákkal ez idáig nem kellett megküzdenünk. Az enyhe téli időjárás kedvező volt a projekt előrehaladása szempontjából és 2023. március végén végeztünk a szerkezetépítéssel, melynek során a legnagyobb kihívást az alagsor kialakítása és a munkagödör falának megtámasztása jelentette.

Elkészült a tető cserepezése és a homlokzatok hőszigetelése. Beépítésre kerültek a külső nyílászáróink, júniusban pedig megkezdődtek a belső munkálatok. Úgy gondoljuk, hogy tudjuk tartani a szerződésben vállalt határidőt, illetve még annál valamivel korábban fogjuk befejezni a projektet.

Folytatjuk...

Elérkeztünk a befejező munkákhoz
Kivitelező csapatunk 18 hónap folyamatos munka után az utolsó simításokat végzi